Att vara chef, VD och människa i en organisation i förändring

Kvinnoben med lila skoI ett tidigare inlägg resonerade jag en del om ABFs fyra ben. Det första av dessa, är medlemsorganisationerna. Även de, och deras roll, har jag skrivit lite om tidigare.

ABF Gotland har ett 80-tal medlemsorganisationer, med mycket varierad engagemangsgrad. Det finns många skäl till att man har en låg verksamhetsfrekvens; många föreningar har en tynande tillvaro på grund av minskat ideellt engagemang bland medlemmarna, några har svårt att få ihop ens en styrelse för att bedriva verksamhet. Den ideella basen – den folkrörelse Sverige är så bäst på! – är inte längre lika självklar och därmed syns resultat i föreningarnas aktivitet. Det ger i sin tur omedelbart utslag hos föreningarnas studieförbund, det här är inte ett problem som bara ABF har, eller som bara Gotland har.

ABFs stiftare är LO, Socialdemokraterna och Kooperationen. De är den bas på vilken det vore helt naturligt att ABFs verksamhet vilade, vilket den också har gjort. Vid sidan av dessa, har många medlemsorganisationer kommit till, och i dag har vi också bland andra pensionärsorganisationer, bostadsorganisationer, invandrarorganisationer och funktionsnedsättningsorganisationer, samt att de fackliga organisationerna inom LO har anslutit sig enskilt. Förutom att föreningarna och organisationerna inom sig har svårt att utvecklas och arbeta framåt, är ett av ABFs problem också att flera av dessa under årens lopp har valt att inte använda sitt eget studieförbund vid fortbildning, kompetensutveckling och förkovran, utan vänt sig till andra aktörer. Det är något som är intressant för oss att fundera och vara självkritiska över.

Varför har medlemsorganisationerna valt andra samverkansparter inom kompetensutveckling, än sitt eget studieförbund?

Min personliga uppfattning är att ABF inte har varit tillräckligt progressiva och framtidsinriktade. ABF har inte förstått hur viktigt det är att ligga i framkant, själva skaffa oss den kompetens som krävs, omvärldsspana och -analysera för att kunna erbjuda det våra ägare behöver för att själva bli moderna organisationer och föreningar. ABF har trott att det duger att tuffa på i gamla hjulspår, fram och tillbaka, att de statliga pengarna fortsätter att trilla in utan större ansträngning mot förändringar och anpassningar och att människor en masse ska fortsätta strömma till ABF per automatik. Inget kan vara mer fel.

Det är lika fel som att alla som tidigare använde Sparbanken fortfarande automatiskt fortsätter gå till Swedbank eller att de som helt naturligt handlade på Konsum fortsätter att helt oreflekterat gå till Coop för veckoinköpen.

Konsumenterna är medvetna i dag, de ser sig omkring innan de väljer. Så har även ABFs medlemsorganisationer gjort i sina strävanden att bli bättre. Då har de månne upptäckt att ABF inte följer med sin tid, och följaktligen har man valt en moderna utbildningsanordnare.

Vi har en jätteresa att göra här, inte minst för att vinna tillbaka flera av fackförbunden. Vi måste visa att vi har rannsakat oss själva och förstått, att vi har gjort något åt det och att vi nu ÄR moderna, omvärldsspanande, nätverkande och kan skaffa fram exakt de kompetenser våra medlemmar behöver. Det kommer att ta tid, men det kommer att gå. Bara självkänslan och uthålligheten är tillräckligt starka, kommer ABF också att återvinna all sin forna kraft fast i en lite ny skepnad.

Till våra medlemsorganisationer: ge oss chansen, testa oss. Hundra år av erfarenhet är en fantastisk resurs nu när vi vet hur vi ska använda den rätt. Ni har oss inom räckhåll, och ni äger oss!

Kommentarer till: "Hundra år av erfarenhet är en fantastisk resurs!" (1)

  1. […] att profilera oss och det vi kanske är mest kända för. (Mer om de fyra benen kan du läsa här. Det första benet är medlemsorganisationerna, det andra benet är övriga […]

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

<span>%d</span> bloggare gillar detta: