Att vara chef, VD och människa i en organisation i förändring

ABF Gotland som organisation lever ett farligt men samtidigt spännande liv. Det är inte självklart vad som är folkbildning, det är långt ifrån självklart för människor att anmäla sig till studiecirklar och det är heller ingalunda självklart att vi bärs av våra medlemsorganisationer på det sätt som gjordes för bara 15-20 år sedan.

Vad är ABFs mission, har vi över huvud taget ett existensberättigande?

Det de flesta ser av ABF är det så kallade ”öppna torget”, d.v.s. den verksamhet vi annonserar vilket kan vara både cirklar, kurser och kulturarrangemang. Men sanningen är att det är en liten och helt olönsam del av vår verksamhet, det som alltid har burit oss är medlemsorganisationernas verksamhet. ABF bygger på och består av våra medlemsorganisationer, vi är deras studieförbund. Utan medlemsorganisationer har vi definitivt inget existensberättigande.

Men det räcker inte att ha medlemsorganisationer. Gör dessa medlemmar ingen studie- och kulturverksamhet tillsammans med ABF är det precis lika illa med existensberättigandet! Det kan finnas flera skäl till att det är skralt med studieverksamheten i föreningarna – det kan handla om att man har svårt att aktivera sina egna föreningsmedlemmar, att det är svårt att hitta tid och motivation, man prioriterar inte studier etc. Men det kan också handla om att man inte känner det förtroendet för sitt studieförbund att man låter dem anordna studier och arrangemang åt sig. I de fallen har ABF en pedagogisk utmaning att vända den synen, att visa vilken kompetens vi besitter och vilka resurser vi har!

Det är ett känt faktum i dag att vi måste bredda oss väsentligt för att ha en chans att delta i framtiden. Faktum är att medlemsorganisationerna inte längre ensamma kan bära sitt studieförbund, utan vid sidan av deras verksamhet måste vi hitta andra sätt att jobba; andra samverkansparter och okonventionella samverkansformer, nya fräscha kompetenser och arbetsområden, vi måste bli attraktiva som arbetsgivare och vi måste hitta nya pengar för att bekosta det folkbildningsuppdrag vi är satta att klara av, av såväl stat som kommun! ABF Gotland är i dag så mycket mer än ett studieförbund med ett statligt folkbildningsuppdrag – vi är också aktiebolag, inhousebyrå, experimentverkstad, HR-avdelning, projektorganisation, kompetensmäklare och marknadsförare. Jag kan ha glömt något. Allt detta ska samsas med den viktiga folkbildnings- och demokratiuppgiften, vilket gör ABFs uppdrag oerhört komplext.

Så tillbaka till vår kärna – medlemsorganisationerna. Om jag generaliserar, vill jag påstå att ABF har blivit något självklart i medlemsorganisationernas ögon. Vi har alltid funnits där och kommer alltid att finnas där. Man glömmer att koppla ihop vår existens med ens egen vilja att samverka och skapa verksamhet. Medlemsorganisationerna har ett ansvar för sitt studieförbund, annars kan studieförbundet i fråga packa ihop och gå hem. Hårda ord, men faktiskt en bister sanning.

PÅ ABF Gotland deppar inte ihop för detta, nej! Vi triggas av utmaningen, vi vet att vi måste förändra organisationen och vårt tankesätt NU och de närmaste åren, och det är vi i full färd med att göra. Vi hoppas få många med oss på den förändringsvagnen, inklusive våra medlemsorganisationer!

 

Kommentarer till: "Har ABF Gotland ett existensberättigande?" (1)

  1. […] I ett tidigare inlägg resonerade jag en del om ABFs fyra ben. Det första av dessa, är medlemsorganisationerna. Även de, och deras roll, har jag skrivit lite om tidigare. […]

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

<span>%d</span> bloggare gillar detta: